Gruner u Vlasotincu otpušta još 70 radnika

Nakon sporazumnog raskida radnog odnosa sa oko 30 zaposlenih pre dva meseca, nemačka fabrika Gruner, za proizvodnju releja za strujomere, plastičnih i metalnih delova za auto-industriju, najavljuje da će u Vlasotincu otpustiti još oko 70 radnika.

“Menadžment kompanije je do maja pokušavao da se izvuče iz ekonomske krize koja je zadesila sve kompanije i da sačuva sve svoje zaposlene. Međutim, zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje došlo je do potrebe da se smanji određeni broj radnika zbog nedostatka posla”, saopštavaju iz te fabrike, a prenosi agencija Beta.

Radnici tvrde da je već 50 zaposlenih poslato na godišnje odmore i da im je rečeno da se više ne vraćaju, a među njima su i poslovođe i majstori. U kompaniji kažu da su u skladu sa zakonom sproveli evaluaciju zaposlenih i utvrdili listu viškova, na osnovu čega su doneli Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih, a sve u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koja je pratila ceo postupak.

U saopštenju Grunera se navodi da će svim zaposlenima biti isplaćena otpremnina u skladu sa zakonom, onima koji nisu iskoristili godišnji odmor biće omogućeno da ga iskoriste ili će im se isplatiti naknada za neiskorišćeni odmor, a biće im isplaćene i sve druge naknade i zaostala primanja koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa. Uz to će imati i pravo da se prijave kod Nacionalne službe za zapošljavanje za novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Neki od zaposlenih u Gruneru kažu da spisak za odlazak iz firme još nije objavljen i poručuju da je neizvesnost najgora i da su svi u strahu od otkaza, jer u Vlasotincu ne postoji druga kompanija u kojoj mogu da se zaposle.

Nemački Gruner posluje u Vlasotincu od 2007. godine. U oktobru 2022. predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otvorio četvrti pogon ove kompanije, najavivši tada da će vlasnici nastaviti sa širenjem investicija, a da će posao dobiti još 200 novih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор