Gramer otpušta 90 radnika, preuzeće ih Magna

Nemačka kompanija Gramer najavljuje da će iz fabrike u Aleksincu po osnovu tehnološkog viška u septembru otpustiti 86 šivača i četiri kontrolora, a kao razlog navode poremećaje na tržištu i smanjenje narudžbina kooperanata kojima isporučuju delove za automobilska sedišta.

Gramer, koji se bavi šivenjem auto-sedišta, posluje u Aleksincu već više od 10 godina i ukupno zapošljava oko 1,5 hiljada radnika, a pre nekoliko godina je koristio državne subvencije pri proširivanju proizvodnje u toj fabrici, prenose agencije.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže da je bio obavešten da se u Grameru 37 radnica dobrovoljno prijavilo za odlazak iz firme, kao i da će poslodavci izabrati još 53 radnika koje će otpustiti.

– Gramer uverava da neće biti novih otpuštanja do kraja godine, a moguće da će povećati broj zaposlenih početkom 2022. Kažu da ne nameravaju da odu iz Aleksinca, kao i da su nedavno doneli novu tehnogiju i da sada obučavaju radnike – rekao je Radičević i podsetio da je Gramer 2014. otpustio 200, a u istoj godini zaposlio više od 300 radnika, s obzirom na to da broj radnika varira u zavisnosti od potražnje za njihovim proizvodima.

Prošle godine u Aleksincu je otvoren pogon kanadske kompanije Magna uz najavu zapošljavanja i do 1.000 radnika. Ova kompanija sada u tom gradu pravi novu fabriku čije se zvanično otvaranje očekuje krajem septembra ili početkom oktobra. Kako je reč o radnicima istog profila, nezvanično se saznaje da bi neki od radnika Gramera mogli da pređu u Magnu.

– Magna i Gramer imaju isti proizvodni program, proizvodnje delova sedišta za automobile. Radnici iz Gramera bi pri zapošljavanju mogli imati prednost, jer ne moraju da prolaze obuku za rad pošto su već stekli iskustvo u poslovima koji se u Magni traže. Nezvanično, Magna je već stupila u kontakt sa Gramarom oko zapošljavanja ovih ljudi. Klasično preuzimanje radnika kompanije u ovom slučaju nisu mogle da sprovedu, ali u Magni je otvoren konkurs za prijem novih radnika – rekao je Radičević.

On je podsetio da je kompanija Magna dala Razvojnoj agenciji Srbije garancije da će u tri godine zaposliti 700 radnika, broj koji je već sada prebačen, budući da iz kompanije najavljuju da će do kraja ove godine stići do cifre od ukupno 900 zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор