Nemačka drastično povećala subvencije

Nemačka je u poslednjih nekoliko godina drastično povećala državne subvencije, a novac poreskih obveznika najviše odlazi na projekte zaštite životne sredine, piše Dojče vele.

Prema izveštaju o bespovratnoj finansijskoj pomoći nemačkog Ministarstva finansija, objavljenom krajem prošle nedelje, izdaci subvencionisanja raznih mera vlade u poslednje tri godine su se udvostručili. Volumen subvencija je sa 24,6 milijardi u 2019. porastao na 47,2 milijarde koliko je predviđeno za narednu godinu, a predlog još treba da sledeće nedelje potvrdi i savezna vlada.

Iako deo državnih subvencija odlazi na poreske olakšice, najveći porast se beleži na planu direktnih financijskih “injekcija”, a čak 22,3 milijarde eura odlazi na najvećeg potrošača subvencija, na mere zaštite klime i životne sredine. Veliki deo ovog novca namenjen je subvencionisanju elektro-mobilnosti, odnosno za direktne subvencije pri kupovini električnih automobila i gradnju infrastrukture za punjenje baterija, a obilato se subvencioniše i zamena vozila gradskog prevoza.

Ipak, najveći deo subvencija odlazi na prilagođavanja zgrada modernim ekološkim standardima. Za mere poput zamene grejanja ili bolju izolaciju država će samo u sledećoj godini izdvojiti 2,7 milijardi eura. Velike stavke u politici subvencionisanja predstavljaju i stanogradnja, mobilnost i digitalizacija. U dogradnju brze internet-mreže Nemačka će uložiti 876,4 miliona eura, što predstavlja znatan skok u odnosu na 2019. kada je izdvojeno 265 miliona, pa se može zaključiti da su kritike iz redova privrede na račun zaostajanja Nemačka u procesu digitalizacije, očigledno naišle na razumevanje vlasti.

Izvještajem o subvencijama nemačka vlada nastavlja sa praksom preciznog informisanja parlamenta (Bundestag), kao i Veća nemačkih pokrajina (Bundesrat), o raspodeli i visini bespovratnih finansijskih sredstava koje dodeljuje kao podsticaje u različitim oblastima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор