Gruner ponovo otpušta radnike u Vlasotincu

Nemačka kompanija Gruner otvorila je u oktobru prošle godine fabriku u Vlasotincu, kada je najavljeno zapošljavanje 200 radnika, ali umesto zapošljavanja, nemački investitor sada otpušta radnike, i to po drugi put za samo mesec dana.

Da ostaju bez posla, rukovodstvo fabrike je 67 radnika obavestilo preko oglasne table, na koju je okačena službena beleška o utvrđivanju viška radne snage, javlja nova.

Prema rečima narodne poslanice iz redova Stranke slobode i pravde (SSP) Jelene Milošević, Gruner je potpisao sporazum sa Opštinom Vlasotince, kojim se obavezao da zaposli 200 radnika, kao i da u narednih pet godina nikoga od njih ne otpusti, a u slučaju kršenja ugovora, u obavezi je da ustupljeno zemljište plati po tržišnoj ceni.

Međutim, to nije ispoštovano, radnici su samo premeštani iz pogona u pogon, a otpuštanja su počela u aprilu, kada je bez posla ostalo tridesetak radnika. Oni kažu da niko nije bio pošteđen i da je otkaz tada dobila i samohrana majka, kao i čovek kojem je ostalo još samo nekoliko dana do invalidske penzije. Kako objašnjavaju, na brzinu im je podmetnut sporazumni prekid ugovora o radu, uz obećanje da će, ako potpišu, na posao biti vraćeni u avgustu, da bi zatim saznali da su izgubili pravo na otpremnine i novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz Grunera su tada negirali da je bilo otkaza, ali su rekli da će najverovatnije, usled smanjene potražnje zbog rata u Ukrajini, broj zaposlenih biti smanjen. Tek posle pisanja medija, na oglasnoj tabli fabrike objavljena je odluka da se otpuštenim radnicima isplate stimulativne otpremnine.

Inače, četvrti pogon nemačke fabrike Gruner otvoren je u u Vlasotincu u oktobru prošle godine, uz državne subvencije od 3,2 miliona eura. Događaju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada rekao da je kompanija uložila 3,5 miliona eura u novi pogon, kao i u plate za radnike. On je tada poručio da je otvaranje fabrike u Vlasotincu „velika stvar za našu zemlju“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор