Gruner obmanuo otpuštene radnike

Oko dvadeset radnika nemačke kompanije za proizvodnju električnih delova „Gruner“ tužilo je fabriku u Vlasotincu, jer su „na prevaru i pod ucenama“ ostali bez posla, potvrdio je novinarima Južnih vesti njihov zastupnik, advokat Milan Mitrović.

Prema navodima TV N1, nakon objavljivanja u medijima priče o otpuštanju oko 60 radnika, kompanija je tek sinoć na oglasnoj tabli fabrike u Vlasotincu okačila obaveštenje o stimulativnim otpremninama.

Radnici kažu da su rešenja o prestanku radnog odnosa potpisivali kod sekretarice u trpezariji, odnosno da im je „na brzinu podmetnut“ sporazumni prekid ugovora o radu, uz obećanje da će, ako ga potpišu, biti vraćeni na posao u avgustu, a tek kasnije su saznali da su ovim potpisivanjem izgubili pravo na na otpremnine, kao i pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Radnici i radnice kažu da u Gruneru primaju plate od oko 40.000 dinara. Jedna od njih je navela da je sa šest dana noćnog rada primila ukupno 45.385 dinara, dok je njena koleginica dobila samo 38.000, što je ispod minimalne zarade u našoj zemlji.

Poslanica Jelena Milošević je razgovarala sa radnicima Grunera i potvrdila da su oni otpušteni bez mogućnosti da ostvare svoja prava za slučaj nezaposlenosti.

– Država mora da stane uz radnike. Ovo je ko zna koji dokaz po redu o kršenju radničkih prava od strane investitora koji je dobio ogromne subvencije od države. Naši radnici nisu roblje, fabrike ne smeju da budu logori, a profit ne sme da bude važniji od života i zdravlja ljudi – poručila je Miloševićeva.

Inače, četvrti pogon “Grunera” u našoj zemlji svečano je otvoren u oktobru prošle godine u Vlasotincu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор