Bavarska želi da zadrži nuklearne elektrane

Nakon što su u Nemačkoj u subotu ugašene tri poslednje nuklearne elektrane, bavarski premijer Markus Soeder je poručio da ta savezna pokrajina želi da nastavi da ih koristi i preuzme odgovornost za njih.

Soeder je rekao da Bavarska, u kojoj su stacionirani mnogi uspešni nemački izvoznici, želi da savezna vlada izmeni zakon o prestanku korišćenja atomske energije i dopusti nuklearnim elektranama da nastave rad pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, prenosi Feniks magazin.

– Dokle god se kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspe, moramo da koristimo svaki oblik energije do kraja decenije. Bavarska je spremna da preuzme tu odgovornost – rekao je bavarski premijer za Bild am Sonntag i dodao da Bavarska takođe želi da prokrči put u istraživanju nuklearne fuzije i izgradi spostveni istraživački reaktor.

Gašenje poslednjih nemačkih nuklearki pozdravile su grupe za zaštitu okoline, a kritikovali konzervativni političari i biznismeni. Naime, ekološki aktivisti su se u ponoć okupili u Berlinu kod Brandenburške kapije kako bi proslavili gašenje reaktora, a tamo su se takođe našli i zagovornici nuklearne energije.

Inače, prestankom rada tri poslednja nuklearna reaktora – Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Nekarvesthajm 2 u Baden-Virtembergu, označilo je kraj 60 godina dugog perioda proizvodnje nuklearne energije u Nemačkoj, ali i popratne političke rasprave po tom pitanju.

Dve od tri poslednje elektrane trebale su da budu isključene još krajem prošle godine, ali su rat Rusije i Ukrajine i propratna energetska kriza primorali vladu da ih ostavi u funkciji tokom zime.

Ekološka organizacija Grinpis je prestanak korišćenja nuklearne energije u Nemačkoj nazvala „dobrim danom“ za zaštitu klime i „velikim uspehom 40-godišnjeg protivnuklearnog pokreta“. Nemačka ministarka životne sredine Stefi Lemke iz stranke Zeleni je tim povodom izjavila za agenciju DPA da su rizici nuklearne energije u slučaju nesreće van kontrole i da će prestanak njenog korišćenja učiniti Nemačku sigurnijom.

S druge strane, konzervativni opozicioni političari su razočarani. Tako je čelnik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc gašenje nazvao „crnim danom za Nemačku“, što je pogled koji u Bavarskoj deli i sestrinska stranka CDU, odnosno Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор