Zaštićeno geografsko poreklo lužničke vurde

U registar Zavoda za intelektualnu svojinu zvanično je upisana lužnička vurda, proizvod po kome su Babušnica i njena okolina naširoko poznati, a koji je sada i zaštićen oznakom geografskog porekla.

Lužnička vurda je pogodna za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima. Procedura da se zaštiti ovaj specifični mlečni proizvod lužničkog kraja trajala je nepune dve godine, a proces je zvanično okončan rešenjem Zavoda od 6. aprila, prenose Južne vesti.

„Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskog porekla, izdato od strane Zavoda za intelektualnu svojinu“, saopštavaju iz Opštine Babušnica.

Na ovaj način, lužnička vurda je uvrštena u grupu zaštićenih domaćih proizvoda, u kojoj su i pirotski kačkavalj i peglana kobasica, kao i leskovačka sprža i ajvar, dobro poznati specijaliteti sa juga Srbije, koji su još pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla.

Inače, vurda je specifična po svom autentičnom ukusu i procesu pripreme, zbog čega Opština Babušnica i lokalna Turistička organizacija već unazad 10 godina organizuju „Vurdijadu“ manifestaciju koja promoviše ovaj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka, s obzirom na to da se van pirotskog kraja za njega saznalo tek nedavno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор