Peglana kobasica dobila oznaku geografskog porekla

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije dodelio je oznaku zaštićenog geografskog porekla pirotskoj peglanoj kobasici, kao trećem po redu takvom proizvodu iz pirotskog kraja, nakon pirotskog ćilima, zaštićenog 2003. i pirotskog kravljeg kačavalja, zaštićenog 2013. godine.

Gradska uprava je tim povodom saopštila da su na ovaj način sačuvani receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda, kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota, prenosi agencija Beta.

– Reč je o visokokvalitetnom proizvodu koji je odavno zaslužio da dobije oznaku geografskog porekla. Zasigurno spada u tri najkvalitetnija proizvoda koja se prave na teritoriji Srbije od sirovina koje potiču sa naših prostora. Takav proizvod, sa takvom tradicijom, od značaja je za državu Srbiju i zaista prevazilazi okvire grada Pirota – rekla je Vesna Đorđević, direktorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu i dodala da sa tom zaštitom posao nije gotov i da sada treba zaštitu uraditi i na međunarodnom nivou.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je istakao da tradicionalni proizvodi peglana kobasica, ćilim i kačkavalj doprinose razvoju privrede i turizma Pirota. On je poručio da je stočarstvo prirodni potencijal Stare planine i da je obnova stočarstva ukazana prilika koju lokalna ekonomija mora da iskoristi.

– Značajnu ulogu u promociji pirotske peglane kobasice imali su sajmovi, a počelo se 2013. godine, kada je održan prvi Sajam pirotske peglane kobasice. Očekujemo da će dobijanje sertifikata za proizvod sa oznakom geografskog porekla svim proizvođačima pružiti mnogo koristi i mogućnosti prodaje i adekvatne cene – kaže predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić.

U procesu dobijanju oznake geografskog porekla Grad Pirot je pružio finansijsku i logističku podršku, a najveću zaslugu imaju proizvođači, budući da za pirotsku peglanu kobasicu zna cela Srbija. Naime, Turistička organizacija Pirota već deset godina organizuje Sajam pirotske peglane kobasice, a poslednji je, zbog epidemije korona virusa, održan 2020. godine sa velikim brojem izlagača i posetilaca.

Peglana kobasica se tokom zime jedino pravi u pirotskom kraju i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa, sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega je i dobila takvo ime.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор