Nemačka privreda u strahu od nestanka gasa

Nemačke kompanije su u strahu od mogućih nestašica prirodnog gasa, nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se naknada za isporučeni gas naplaćuje u rubljama, javlja agencija DPA.

Za nemačku privredu i kratkotrajni prekid snabdevanja ruskim energentima može biti poguban, zbog čega su tamošnji privrednici ozbiljno zabrinuti da zemlja ne zapadne u duboku krizu, ukoliko Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Čelnik hemijske kompanije BASF Martin Brudermiler je upozorio na moguće nezapamćene štete po privredu ukoliko dođe do obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte. Po njegovom mišljenju, to bi za nemačku ekonomiju mogla biti najteža kriza od kraja Drugog svetskog rata.

– Zaustavljanje bazične industrije može izazvati nepovratni domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi – smatra Lamia Mesari-Berker, savetnica nemačke vlade i stručnjak za građevinarstvo i energetiku.

Kako je za dnevnik Handelsblat izjavio šef kompanije Simens enerdži Kristijan Bruh, i kratkotrajni bojkot ruskih energenata imaće negativne posledice za Nemačku, veće od efekta na Rusiju. On je rekao da je za neke sektore snabdevanje gasom od životne važnosti, poput industrije stakla, koje su “gotove kada se mašine jednom ohlade”.

Nemačko ministarstvo privrede je u prošlu sredu izdalo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. S obzirom na to da je rano upozorenje mera predostrožnosti, vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор