Nemačka podiže cenu gasa, tržište u Srbiji stabilno

Nemački snadbevači gasom podići će cenu ovog energenta za za 18,7 posto za građanstvo, dok za cenu struju još uvek nema najava, budući da im je država skinula razne takse i tako pokrila gubitke.

– Ove zime preti niz poskupljenja. Do Nove godine mnogi korisnici osnovnih tarifa će najverovatnije dobiti obaveštenje od svog dobavljača sa najavom povećanja cena – najavio je još u oktobru Arik Mejer, generalni direktor nadzora tarifa SvitchUp.

On je tada izjavio da bi 18. novembar mogao biti datum kada bi zvanično mogla da krenu poskupljenja gasa za više od 30 miliona domaćinstava u Nemačkoj, koliko ih ima priključak na taj energent.

Iako svet trenutno potresa jedna od najdubljih ekonomskih kriza usled enormnog skoka cene energenata, Srbija ima garancije da će maloprodajne cene struje i gasa ostati stabilne. Naime, u Srbiji će najcrnji scenario biti izbegnut, s obzirom na to da su obezbeđene dovoljne količine i gasa i struje.

– Cena struje za građane sigurno neće poskupeti do kraja ove godine i najmanje do polovine naredne – potvrdio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, prenosi Informer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор