Duplirana cena gasa vraća nemačku ekonomiju na ugalj

Proizvodnja električne energije iz uglja u Nemačkoj je ovog leta bila veća od proizvodnje iz zemnog gasa, što je direktna posledica rasta cene plavog energenta i pada troškova emisije ugljen dioksida (CO2), navodi Argus Media.

Ovakva situacija nije bila zabeležena od 2019. godine, a na nju je uticala produžena zima i duže hladno proleće, što je, uz smanjenu isporuku gasa iz Rusije u Evropu, dovelo do poskupljenja ovog energenta. Trenutna ekonomska dominacija uglja nad gasom mogla bi da potraje sve do zime, smatraju stručnjaci.

Prema podacima Argus Medie, proizvodnja struje iz uglja mogla bi u ovom kvartalu dostići 4,72 GV, u poređenju sa 3,52 GV proizvedenih u istom periodu prošle godine i sa 4,12 GV proizvedenih u drugom kvartalu ove godine. Poređenja radi, u slučaju gasa bez kondenzacije NCG, obim proizvodnje u ovom kvartalu je dostigao 4,56 GV. U trećem kvartalu prošle godine iznosio je 7,16 GV, a u drugom kvartalu 5,7 GV.

Potražnja za gasom je ove godine porasla zbog duže zime, a zalihe u skladištima su, nakon hladnog početka godine, bile manje nego prethodnih. Argus Media navodi da su cene gasa za septembarske isporuke porasle sa 24,99 / MVh u drugom kvartalu na 42,525 MVh u trećem.

Prednost proizvodnje energije iz uglja u odnosu na proizvodnju iz gasa na nemačkom tržištu može da se nastavi, što će se sigurno i desiti ukoliko cene gasa nastave da rastu brže od troškova emisije ugljen dioksida. Prema Remitovim projekcijama, proizvodnja struje iz uglja u periodu od oktobra ove godine do marta 2022. godine može dostići nivo od 12,72 do 14,68 GV, dok bi proizvodnja iz gasa dostigla između 13,52 i 16,4 GV.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор