GM soja pronađena na 29 njiva u Srbiji

U uzorku od 640 kontrolisanih njiva, Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede je na 29 parcela pronašla genetski modifikovanu soju, za koju su izdatata rešenja da se uništi, a protiv vlasnika će biti podnete prijave, pišu Večernje novosti.

– Mačva je nekada prednjačila po uzgoju genetski modifikovane soje, a sada je ima i u Šumadiji i u svim krajevima. Nigde nije dominantno pronađena, jer u pitanju su sve male parcele. Uništavanje GM soje je počelo. Postoje stroge kontrole i sve se uništava, pa svake godine imamo sve manje njiva na kojima se ona nalazi – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Srbiji se GM soja najviše gajila u Mačvi, Sremu i Banatu. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima. S obzirom na to da niko ne kontroliše šta životinje jedu, naročito ne onu hranu koja se prodaje po samim selima, uzgajivači taman imaju priliku da na ovaj način dodatno zarade.

U Ministarstvu kažu da GM soje ima na njivama verovatno više nego što je pronađena. Takvi usevi trajno uništavaju zemljište, naročito kada se koriste posebna sredstva kojima se usevi tretiraju. Poljoprivrednici i te preparate nabavljaju na crno, a nezvanično se može zaključiti da najviše GM semena u Srbiju dolazi iz Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Uzgoj, promet i upotreba genetički modifikovanih organizama (GMO) je zabranjena u našoj zemlji. Dozvoljeno je da se ovakvi organizmi nađu u hrani za stoku, ali samo do 0,9 procenata. Poznato je da se GM hrana već nalazi na našim trpezama, što potvrđuju i stručnjaci koji ističu da je najviše ima u prerađenoj hrani stranog porekla, ali u procentu koji je dozvoljen u EU.

Novčane kazne za poljoprivrednike kod kojih se pronađe GM soja još uvek su previše blage i kreću se do 50.000 dinara, dok su kazne za kompanije veće, u rasponu od 500.000 do tri miliona dinara. Prema nalogu inspekcije, uništavanje soje obavlja sam vlasnik, tanjiranjem, i to u prisustvu predstavnika nadležnih službi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор