Riba neprodata, a trgovci ne spuštaju cenu

Skoro svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji trenutno muče muku sa viškom ribe, budući da se slave uglavnom ne slave, da restorani ne rade, a da je i tokom posta zabeležena slabija prodaja. Uzgajivači snižavaju cenu, ali trgovci ne žele da ih prate, pa se postavlja pitanje šta će biti sa tolikom ribom.

U zimovnicima banatskog ribnjaka „Sutjeska“ još uvek se nalazi oko 200 tona šarana i sada je najveći problem gde sačuvati ribu u narednom periodu. Radnik Radenko Skoko kaže da pumpe iz Tamiša svakoga minuta prebace 22.000 litara sveže vode u zimovnike, da je ranijih godina upumpavanje trajalo do početka aprila, a da se ove godine još ne zna do kada će se voda ubacivati u jezera sa neprodatom ribom.

Voda u ribnjaku „Sutjeska“ cirkuliše non-stop, jer se uvek uzima sveža voda iz reke. Iz te vode koja prođe kroz objekat šaran konzumira kiseonik, a zatim se ona vraća u Tamiš. Zaposleni u ovom preduzeću strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje bi, inače, trebalo da se sprema za novu proizvodnju. Kako bi se sprečila dalja šteta u proizvodnji ribnjak je snizio cenu ribe ali, kako kažu, njihovu akciju trgovci ne prate, prenosi RTS.

– Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo, i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod. Naša veleprodajna cena od 1. aprila iznosi 180 dinara, a maloprodajna na ribnjaku 220 dinara. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena ribe u maloprodajnim objektima širom Srbije bude skuplja od 300 dinara – objašnjavaju u ribnjaku „Sutjeska.

Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci, a šaran postaje aktivan kada temperatura vode pređe 10 stepeni. S obzirom na to da, sem obezbeđenja prostora, ribu treba zaštititi od bolesti, na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, kako bi se sprečilo eventualno uginuće ribe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор