Udruženi srpski pčelari postigli rekordnu cenu meda

Srpski pčelari, udruženi oko pogona za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači, uspeli su da prošle godine ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu bagremovog meda za 56%, a šumskog za čak 241%.

Premijerka Ana Brnabić je obišla ovaj pogon, tim povodom poručivši poljoprivrednicima da se udruže na sličan način, jer država može da pomogne u tim situacijama, a to bi, kako je rekla, moglo da bude rešenje i za probleme malinara.

– Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca – istakla je Brnabićeva, a prenosi agencija Tanjug.

Projekat izgradnje pogona za otkup meda se realizuje uz podršku Vlade Srbije, a u pitanju je investicija od ukupno 1,6 miliona eura. Pčelari su većinski vlasnici pogona, objasnila je premijerka, dok manjinski deo ima opština Rača.

– Za samo osam meseci oni su već preko svog pogona Naš med, za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i čtvrti. To je neverovatan uspeh – naglasila je Brnabićeva.

Prema rečima predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Rodoljuba Živadinovića, projekat Naš med je uspeo, a za osam meseci je otkupljeno već 90 tona meda. Kako kaže, već danas će to biti 110 tona, a za neki dan 130 tona.

– Veoma je važno što je sa tržišta počeo da se povlači falsifikovan med koji „nije video pčelu“. I u nekim vrtićima je utvrđeno da je bilo neispravnog meda. Evo danas, bagremov med iz prvog šlepra koji je otišao za Italiju plaća se pčelaru skoro 800 dinara, a med koji je ušao u vrtiće je išao za 270 dinara plus pdv – podsetio je Živadinović.

Predsednik Opštine Rača, Nenad Savković, je naveo da je ta u spoljno-trovinskoj razmeni opština imala suficit od 198 miliona eura, po čemu je bila prva u regionu, ispred Kragujevca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор