Počinje prijava poslodavaca za pola minimalca

Prijava poslodavaca u Srbiji za dobijanje martovske državne pomoći, u visini polovine minimalne zarade, što iznosi oko 16.000 dinara, počinje danas i trajaće do kraja meseca, a novac će biti isplaćen 8. aprila.

Za tu vrstu pomoći poslodavci će trebati da se prijavljuju i dva naredna meseca, odnosno i u aprilu i u maju, popunjavanjem jednostavnog obrasca na internet portalu Poreske uprave. Međutim, da bi stekle pravo na dobijanje ove vrste pomoći, firme neće moći da otpuste više od 10 posto svojih zaposlenih tri meseca nakon isplate poslednje rate. Takođe, svi koji uzmu ovu pomoć neće moći ni da isplaćuju dividende.

Isplata državne pomoći od pola minimalca tokom tri meseca namenjena je preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Prema ranijim informacijama, ovakvu podršku moći će da dobije ukupno oko 1,4 miliona radnika, od čega je u velikim firmama zaposleno 300.000 ljudi.

Pomoć se isplaćuje u okviru trećeg paketa mera državne pomoći privredi posrnuloj usled ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. Poslednji paket mera pomoći privredi i gradanima Vlada Srbije je usvojila 11. februara, a njegova vrednost iznosi 249,4 milijarde dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор