Pivarima i vinarima milioni eura pomoći zbog štete

Zbog ograničenja povezanih sa korona krizom i troškova nastalih usled kvarenje piva i vina, nemačkim pivarima i vinarima biće isplaćena naknada za štetu, potvrdio je portparol ministarstva privrede Bavarske.

Budući da je vlada u Berlinu zatvorila restorane u zemlji i otkazala sva velika događanja, kako bi suzbila širenje koronavirusa, pivari i vinari ne uspevaju da prodaju svoje proizvode. Broj bačvi piva kojem je istekao rok upotrebe, ili bi mogao uskoro da istekne, raste iz dana u dan, a to za proizvođače znači milionake gubitke, piše portal Indeks.

Nemački pivari su prošle nedelje uputili vladi otvoreno pismo, tražeći finansijsku pomoć jer im preti propast zbog naglog pada potražnje tokom perioda zaključavanja privrede. Pismo je potpisalo oko 300 pivara, a njima su se pridružili i nemački ogranak danskog Carlsberga, kao i Bitburger Braugruppe, Krombachera i Paulaner Brauereia.

Oni su poručili i da prodaja flaširanog piva u prodavnicama nije „ni približno bila dovoljna“ da bi se nadoknadila izgubljena prodaja u ugostiteljskom sektoru i slab izvoz. Ovo potvrđuju i podaci nemačkog zavoda za statistiku (Destatisa) koji navodi da su pivare prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, ili za 5,5 procenata manje nego u 2019. godini.

Bavarski ministar privrede Hubert Ajvanger je povodom ove najave izjavio da je „važan uspeh što je Berlin poslušao glasove bavarskih pivara i što će dobiti odštetu za višak točenog piva“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор