Nemačka zaustavila proces odobravanja Severnog toka 2

Nemački tržišni regulator je obustavio proces odobravanja novog gasovoda Severni tok 2, uz obrazloženje da predstavništvo koje će upravljati nemačkim delom gasovoda ne ispunjava uslove da bude “nezavisni operater prenosa”.

Nemačka Federalna agencija za energetske mreže (Bundesnecagentura), je tim povodom saopštila da je “obustavljena procedura sertifikacije kompanije Severni tok 2 AG kao nezavisnog transmisionog operatera” za gas, zbog nerešenih organizacionih i pravnih pitanja.

“Nakon temeljne analize dokumentacije, Bundesnecagentura je zaključila da će sertifikovanje operatera gasovoda Severni tok 2 biti moguće samo ako je organizaciona forma tog operatera u skladu s nemačkim zakonom”, objašnjava se u saopštenju, a prenosi agencija Tas.

U nastavku saopštenja se dodaje da je kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Cugu, u Švajcarskoj, “odlučila da ne transformiše svoj postojeći organizacinoni oblik, već da osnuje predstavništvo isključivo za upravljanje nemačkim delom gasovoda”.

“To predstavništvo će postati vlasnik i operater nemačkog dela gasovoda, zbog čega mora da ispuni zahteve koje za nezavisnog transmisionog operatera predviđa nemački Zakon o energetskoj industriji”, navodi nemački regulator.

Iz nemačke regulatorne agencije poručuju da će “procedura sertifikacije ostati suspendovana dok glavna sredstva i ljudski resursi ne budu prebačeni na predstavništvo. Tek tada će Bundesnecagentura moći da izvrši proveru da li je potpuna dokumentacija koju predstavništvo, kao novi podnosilac zahteva, bude podnelo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор