Folksvagenov solarni park održavaju ovce, a čuvaju magarci

Folksvagenova fabrika automobila i solarni park Chattanooga, izgrađeni 2013. godine, jedno je od najvećih postrojenja tog tipa u SAD, koje zapošljava 4000 ljudi i stado od 50 ovaca i nekoliko magaraca.

Sistem koji proizvodi 9,5 megavata struje iz solarnih panela zadovoljava 12,5 procenata ukupnih potreba fabrike u periodu pune proizvodnje, zahvaljujući 33.600 solarnih modula raspoređenih uz fabriku na površini od čak 33 hektara, prenosi Jutarnji.

S obzirom na to da je solarnim farmama potrebna čvrsto tlo, a da se problem erozija najbolje sanira travom, Volkswagen je za njeno održavanje, odnosno za sprečavanje da ne izraste preko solarnih ploča, angažovao stado ovaca.

– Prilagodljiva ispaša s ovcama je efikasan i isplativ način kontrole vegetacija i redukovanje rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmera. Ovce održavaju nisku travu kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli ovcama pružaju hlad, smanjujući toplotni stres usred leta – objasnio je Loran Shallenberger, vođa projekta za regenerativnu energiju nemačke kompanije.

U Volkswagenu kažu da je važno da se za taj posao angažuju samo ovce, budući da koze, koje bi takođe mogle da održavaju travu, skaču po solarnim panelima i žvaču žice. Sem toga, kompanija je u Chattanoogi pored ovaca nabavila i nekoliko magaraca čuvara, čiji je zadatak da upozoravaju ovce na bilo kakve pretnje iz divljine.

– Solarni park je još jedan dokaz Volkswagenove svetske predanosti zaštiti okoline. Znajući da obnovljivu energiju proizvodimo uz pomoć održivih rešenja poput ovaca, ova inicijativa postaje primer za sve druge velike fabrike u SAD – poručio je Tom du Plessis, izvršni direktor operacija u fabrici.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор