Novi solarni park vezali na vetroelektranu

Na 50 km severno od nemačkog grada Bajrojta kompanija “BayWa r.e.” je završila izgradnju novog solarnog parka snage 10 MW, čija je infrastruktura povezana u jedan hibridni sistem sa već postojećom vetroelektranom jačine 24 MW.

Glavni izazov u ovom inovativnom projektu bio je razvoj idejnog rešenja koje bi garantovalo vezu visokog kapaciteta u istovremenom procesu proizvodnje struje iz solarne energije i energije vetra.

– Mogli smo priuštiti solarni park samo zato što smo uspeli da iskoristimo postojeću vezu sa vetroparkom. Hibridni projekti i dalje su u manjini u Nemačkoj i zato imamo ograničeno iskustvo sa takvim sistemima, a to se odnosi i na projektante koliko i na operatere mreže. Obe strane moraju blisko sarađivati u ovom procesu kako bi se osigurao uspeh. Iako su povećana saradnja i radna snaga potrebni za ove vrste hibridnih sistema, oni se zapravo pokazuju kao isplativi jer zahtevaju samo jedno priključenje na mrežu – objašnjava Džed Gerd Bejkoler, menadžer u kompaniji BayWa r.e i dodaje da će u budućnosti hibridni sistemi biti popularniji ne samo zato što su isplativi već i zbog pozitivnih uticaja na elektroenergetsku mrežu.

Po rečima Filipa Kunza koji upravlja odsekom za hibride i skladištenje u kompaniji BayWa r.e., u Nemačkoj udeo energije iz obnovljivih izvora i dalje raste ali proizvodnja struje iz vetra i solarne energije podložna je tokom vremena prirodnim fluktuacijama, što može dovesti do uskih grla kapaciteta mreže.

– Moramo težiti ka većem prelasku na hibridne sisteme koji nas vuku u napred. Detaljna analiza proizvodne snage solarnih i vetroelektrana na licu mesta omogućava nam potpuno korišćenje električne mreže i donošenje odluka u vezi sa veličinom farme i tačkom priključenja – rekao je Kunz.

Pozitivna iskustva iz ovog projekta potakla su kompaniju da se zainteresuje za dodatno proširenje ove elektrane za dodatnih 22 MW. Kako objašnjava direktor prodaje Sabajn Rulof Sikt, snaga njihove kompanije leži u diverzifikaciji posla u pogledu solarne i energije vetra.

– To je značajno doprinelo uspehu projekta. Ne samo da smo upravljali konceptom, planiranjem i izgradnjom, već smo obezbedili i solarne panele preko našeg poslovanja sa solarnom distribucijom – rekao je Sikt.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор