Nemačka privreda u avgustu u deflaciji

U Nemačkoj su potrošačke cene na godišnjem nivou po prvi put pale u avgustu u poslednjih više od četiri godine, za šta je uzrok smanjenje PDV-a, kao jedne od mera u okviru vladinog paketa podsticaja za ekonomski oporavak.

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), harmonizovana stopa inflacije, radi uporedivosti sa podacima o rastu potrošačkih cena u drugim zemljama članicama Evropske unije, pala u avgustu za 0,1 posto na godišnjem nivou, nakon stagnacije u julu, prenosi agencija Rojters.

Na pad stope inflacije najveće evropske ekonomije uticalo je, između ostalog, i smanjenje PDV-a koje je stupilo na snagu 1. jula 2020. zajedno sa ostalim merama u paketu pomoći privredi u saniranju posledica krize izazvane virusnom pandemijom, navodi se u saopštenju Destatisa.

Prema harmonizovanim podacima, u poređenju sa prethodnim mesecom, inflacija u Nemačkoj je u avgustu snižena za 0,2 procenta. Inače, ciljana stopa rasta inflacije Evropske centralne banke (ECB) je neznatno ispod 2,0 posto za eurozonu, dodaje se u infromaciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор