Legalizovan rad 47 posto srpskih sezonaca

Zahvaljujući pojednostavljenoj proceduri prijave preko portala i aplikacije za sezonske radnike, angažman 47 posto sezonskih radnika u poljoprivredi uspešno je uveden u legalne tokove, pokazuju podaci NALED-a.

Naime, za godinu i po dana od kada se primenjuje novi sistem, poslodavci su angažovali ukupno 37.597 sezonaca, omogućivši im tako da ostvare pravo na penzijski staž i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu. Primera radi, do pre dve godine ugovor o radu imalo je svega pet posto od oko 80.000 sezonskih radnika, koliko se procenjuje da je angažovano u poljoprivredi.

Prema analizi efekata primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koju su za Ministarstvo rada sproveli NALED i nemački GIZ, broj elektronskih prijava znatno se povećao u odnosu na broj zaključenih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji se zadržao na proseku od oko 3.000 lica godišnje, pre svega angažovanih na duži period od 90 do 95 dana, navode u NALED-u.

Ukupno 413 poslodavaca, od čega 127 fizičkih lica, tj. vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, koristilo je ovaj portal i aplikaciju čija je ključna prednost, u odnosu na skuplju i komplikovaniju proceduru potpisivanje ugovora na papiru, u brzini prijavljivanja i fiksnom iznosu poreza koji se plaća putem onlajn registracije. Na ime poreza i doprinosa na ovaj način do sada je u budžet Republike Srbije uplaćeno više od 400 miliona dinara.

Statistički podaci pokazuju da su poljoprivredna gazdinstva angažovala sezonske radnike u proseku na 15 dana, a kompanije na 21 dan, dok je prosečan broj angažovanih sezonaca na gazdinstvima bio 46, a u firmama u proseku i do 167. Najviše prijavljenih sezonaca bilo je starosti između 46 i 60, kao i između 18 i 30 godina.

Od početka projekta NALED i GIZ se zalažu za proširenje sistema i na druge delatnosti u kojima je veliki udeo neformalnog radnog angažovanja, kao što su poslovi u kući, turizam, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Osim što bi doprinelo smanjenju sive ekonomije, dopuna zakona bi pomogla građanima koji su zbog pandemije ostali bez posla da lakše pronađu novi.

Analiza NALED-a pokazuje da trećina radnika u građevinarstvu radi bez ugovora, u turizmu i ugostiteljstvu oko 20 posto, a najveća nepoznanica su kućni poslovi, ali se procenjuje da oko 55.000 porodica u Srbiji angažuje osobu za neki vid pomoći u kući, od čuvanja dece i čišćenja do kućne nege.

Prema rečima Amire Omanović, zamenice menadžera GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga u jugoistočnoj Evropi, iskustva uvođenja ovakvog modela dobre prakse treba preneti i u Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор