Novi Sad dobio još jednu kogeneracionu elektranu

U okviru sistema daljinskog grejanja, Novi Sad je pustio u rad novu kogeneracionu elektranu Jug, jačine 4 megavata električne (MWe) i 4 megavata toplotne energije (MWt), čime je 50% ukupne energije za pripremu tople potrošne vode obezbedio iz otpadne toplote gasnih postrojenja.

Novosadska toplana je na ovaj način od 2016. do 2020. godine prebacila baznu proizvodnju toplotne energije za pripremu tople potrošne vode na dva kogeneraciona postrojenja, Jug i Zapad, ukupne snage 14MWe + 14MWt, prenosi Balkan Green Energy News.

Izgradnja kogeneracione elektrane Jug, vredne 4,2 miliona eura, realizovana je u okviru strategije razvoja sistema dalјinske energetike Grada Novog Sada. Ova elektrana tretiraće se kao povlašćeni proizvođač struje koji će elektrodistribu¬tivnoj mreži isporučivati oko 30.000 MWh godišnje po stimulisanoj ceni, ali i oko 30.000 MWh toplotne energije. Elektrana će raditi tokom cele godine, 24 časa dnevno, uz zastoj samo prilikom servisa.

Izgradnja toplane finansirana je iz sopstvenih sredstava kompanije, a njome je bila obuhvaćena i građevinska rekonstrukcija toplotnog izvora TO Jug sa zaštitom od buke, izgradnja novog cirkulacionog i kotlovskog postrojenja za toplu potrošnu vodu, postavljanje sistema hemijske pripreme vode, kompresorske stanice, mašinske radionice, komandne sale i drugih pomoćnih podsistema. Projekat realizovan je primenom Yellow FIDIC uslova ugovaranja.

– Izuzetno pozitivni rezultati rada kogeneracione elektrane Zapad u prethodne tri godine bili su motiv za Novosadsku toplanu da izgradi još jedno takvo postrojenje. Kogeneracija sa gasnim motorima predstavlјa visokoefikasan proces transformacije primarne energije, ali podrazumeva i smanjenje emisije štetnih materija u atmosferu, što je jedan od naših strateških ciljeva. Takva električna energija se tretira kao zelena energija i Novosadska toplana je predaje kao povlašćeni proizvođač – objašnjava Dušan Macura, zamenik direktora Novosadske toplane.

Kako napominje, realizacije ovog projekta je od strateškog značaja u procesu transformacije iz konvencionalnog u moderan i održiv sistem dalјinske energetike, što za krajnji cilј ima da se dobit iz takvih ušteda prebaci na krajnje korisnike po sniženim cenama, a da se istovremeno obezbede sredstva za dalje investiranje u povećanje efikasnosti gradskog sistema daljinskog grejanja. On je naglasio da je Novosadsku toplana prva i trenutno jedina u Srbiji sa kogeneracionim elektranama u eksploataciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор