Robotaksi OnePod – Folksvagenov pogled u budućnost

Nemački Volkswagen je na manifestaciji „DRIVE Volkswagen Group Forum“ predstavio koncept autonomnog robotaksija “OnePod”, priključivši se tako sve većoj grupi proizvođača koji urbanu mobilnost budućnosti vide u autonomnim električnim višenamenskim vozilima.

Mnoge svetske automobilske kompanije, ali i IT giganti, smatraju da bi u narednim decenijama samovozeći električni automobili trebalo da čine osnovu urbane mobilnosti. Njima se sada pridružio i Volkswagen sa svojim konceptom autonomnog vozila koje je dostupno na zahtev. Inače, koncept je sličan nekim već ranije viđenim, poput onog kojeg je Toyota predstavila na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U Volkswagenu kažu da bi OnePod mogao imati više namena i da bi se mogao koristiti kao autonomni taksi za prevoz do četiri putnika, odnosno kao porodično prevozno sredstvo ili automobil za prevoz osoba sa invaliditetom, dece i starijih ljudi, koji se inače ne bi mogli sami kretati gradom, prenosi B92.

Folksvagenov automobil budućnosti karakterišu velike staklene površine, koje omogućavaju nesmetan pogled putnika na okolinu, zbog čega se njegova upotreba može proširiti i na turistički sektor. Veliki digitalni ekrani u unutrašnjosti pružaju putnicima sve potrebne informacije, dok se praktičnost vozila ogleda i u opciji spuštanja i dizanja kabine, čime se automobil može automatski prilagoditi visini iničnjaka u gradovima, što je veoma važno za osobe u invalidskim kolicima i majke sa malom decom. Pored toga, u OnePod se ulazi kroz široka klizna vrata, pa je pristup putničkoj kabini znatno olakšan.

Sam koncept je osmišljen u Volkswagenovom razvojnom i dizajnerskom centru u Potsdamu, a publici će biti u prilici da ga vidi do 31. decembra 2021. godine u Berlinu na izložbi Go.City – The Future of Urban Mobility.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор