EPS na 8. mestu liste TOP 100 firmi JI Evrope

Na listi 100 najuspešnijih preduzeća Jugoistočne Evrope „TOP 100 SEE”, koju objavljuje poslovna platforma SeeNews, Elektroprivreda Srbije (EPS) je zauzela visoko 8. mesto, kao najbolјe rangirana srpska kompanija sa prihodom od skoro 2,6 milijardi eura u 2020.

Prema izveštaju Agencije za privredne registre (APR) EPS je u prošloj godini bio na prvom mestu i po prihodima i po profitu. “Taj veliki energetski sistem u 2020. godini beleži neto dobitak od 12,88 milijardi dinara, koji je 3,5 puta veći od profita u 2019. Značajan porast profitabilnosti je posledica bolјih rezultata u svim segmentima poslovanja, a posebno u delu primarne delatnosti, s obzirom da je rast obima poslovne aktivnosti od 1,1 odsto praćen racionalizacijom u obavlјanju energetske delatnosti. EPS je imao i najveće poslovne prihode od 282,73 milijardi dinara”, navodi APR.

U agenciji kažu da je, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, privreda Srbije uspela da i tokom prošle godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine, kao i da ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći nego u 2019.

Po ostvarenim prihodima iza EPS-a se nalaze NIS, Delez Srbija, Tigar Tajers i Telekom Srbija, dok se posmatrano po realizovanom profitu, posle EPS-a nalaze Tigar Tajers, sa rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou (9,21 milijarda dinara) i Telenor, sa neto dobitkom od 8,4 milijarde (za 20,2 posto manjim profitom međugodišnje). U prvih pet najboljih su i Ziđin, čiji je profit porastao za 2,6 puta međugodišnje (8,4 milijarde), kao i Koka-Kola, sa skokom neto profita za 55,6 posto na 5,66 milijardi dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор