Električni Audi Q4 e-tron stiže u aprilu

U fabrici u nemačkom gradu Cvikau, automobilska kompanija Audi je pokrenula proizvodnju novog električnog SUV modela Q4 e-tron, koji se sklapa na istoj proizvodnoj traci kao i Volkswagen ID.4, sa kojim deli mehaničku platformu.

Ovo je četvrti Audijev automobil na struju iz e-tron familije, koji stiže nakon modela e-tron, e-tron Sportback i e-tron GT. Iz kompanije navode da će proizvodnja novog modela od početka biti ugljenično neutralna, budući da fabrika potrebe za energijom pokriva iz obnovljivih izvora. Kako ističu, kada automobil dođe do kraja svog životnog ciklusa, njegova baterija će biti reciklirana.

Inače, Audi Q4 e-tron je zasnovan na istoimenom konceptu iz 2019. godine, a konkurenti na tržištu su mu automobili Tesla Model Y, BMW iX, Ford Mustang Mach-E, Nissan Ariya… Zvanična premijera novog električnog SUV-a je planirana za april, kada će o njemu biti poznato više konkretnih detalja, a u evropske prodajne salone će stići tokom leta, prenosi B92.

Koncept Audi Q4 e-tron iz 2019. je opremljen parom elektromotora ukupne kombinovane snage od 306 KS (225 kW). Električni motor na zadnjoj osovini proizvodi 204 KS (150 kW) i 310 Nm, dok prednja pogonska jedinica isporučuje 102 KS (75 kW) i 150 Nm, zahavljujući čemu automobil ima pogon na sva 4 točka. Audi Q4 e-tron do 100 km/h ubrzava za 6,3 sekunde, a maksimalna brzina mu je elektronski ograničena na 180 km/h.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор