Audi A3 E-Tron nije dovoljno ekološki za EU

Jedan od ekološki najprihvatljivijih automobila u Audijevoj ponudi, mali A3 E-Tron sa hibridnim pogonom, ipak nije dovoljno ekološko vozilo za standarde Evropske unije.

Audi je na tržište izbacio model E-Tron verziju A3 Sportback hečbeka 2014 sa 1,4-litarskim četvorocilindarskim turbobenzinskim i električnim motorom, koji zajedno obezbeđuju 205 KS 330 Nm. Sa šestostepenim automatskim menjačem i dvostrukim kvačilom, A3 E-Tron od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,6 sekundi, a prosečno troši 2,8 litara na 100 pređenih kilometara.

Ipak, koliko god ovi pokazatelji izgledali energetski efikasni, A3 E-Tron se ne uklapa u nove standarde za emisiju štatnih gasova WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Nemačka automobilska kompanija zbog toga ne može da prodaje ovaj automobil u Evropi, kao što se već desilo sa Q7 E-Tron plug-in krosoverom. S obzirom da za pola godine na tržište stiže nova generacija A3, Audi neće aktuelnu generaciju prilagođava novim standardima.

A3 E-Tron Sportback je i dalje moguće kupiti u SAD, po početnoj ceni od 39.500 dolara, što je 7.550$ skuplje od A3 Sedana, 1.150$ skuplje od kabrioleta, a 4.150$ jeftinije od sportske S3 sedan verzije. A3 E-Tron Sportback je i za 3.500 dolara skuplji od većeg A4 sedana i 6.600 dolara skuplji od krosovera Q3, ali je upola jeftiniji od novog potpuno električnog E-Tron krosovera, koji je začetnik nove Audijeve EV generacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор