Nemačka u strahu od stečajnog talasa

Zbog pandemije koronavirusa Nemačka ekonomija je do sada izgubila više od 212 milijardi eura, a procene govore da će do kraja aktuelne ekonomske krize manjak dostići nivo od 391 milijarde, piše nemački Welt.

Stručnjaci Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) su prognozirani rast uporedili sa takozvanim potencijalnim rastom za period od 2020. do 2022. godine, na osnovu čega su mogli da naprave poređenje koliki bi bio rast nemačke ekonomije bez pandemije. Predviđanja se temelje na pretpostavci da će broj zaraženih zapravo opasti na proleće, nakon čega će ekonomija započeti oporavak.

– Ukoliko ne uspemo značajno da smanjimo broj zaraženih do marta sledeće godine to bi bila katastrofa. Čim nestane državne podrške Nemačku bi mogao da pogodi stečajni cunami – smatra predsednik DIW-a Marcel Fratzscher, a prenosi Klix.

Prema njegovom mišljenju, većina nezaposlenih ljudi u tom slučaju bi vrlo teško ponovo pronašao zaposlenje, jer bi potražnja za radnom snagom znatno opala širom Evrope. On je istakao da Nemačka uveliko zavisi od eurozone, zbog čega bi bilo potrebno da prođu godine da se Evropa oporavi, a posebno Nemačka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор