Uniper u strahu od mogućeg zaustavljanja Severnog toka 2

Jedan od evropskih partnera na projektu „Severni tok 2“, nemački „Uniper“, saopštava da bi, zbog očekivanih novih američkih sankcija, izgradnja gasovoda mogla da bude odložena ili da se čak uopšte ne završi.

„S obzirom na to da Sjedinjene Američke Države pojačavaju svoje napore na uvođenju ciljanih sankcija protiv projekta „Nord strim 2“, povećava se verovatnoća da izgradnja gasovoda bude odložena ili da on uopšte ne bude dovršena“, navodi se u saopštenju kompanije.

Rizik neuspeha u završetku projekta Severni tok 2 i dalje se smatra glavnim individualnim rizikom za kompaniju Uniper, budući da će, ukoliko projekat ne bude završen, kompanija možda morati da otpiše kredit koji je dala ovom projektu i tako izgubi očekivani prihod od kamate, prenosi Sputnjik.

Naime, nemačka kompanija je krajem maja finansirala projekat Severni tok 2 sa 700 miliona eura, a ukupan aranžman podrazumeva 950 miliona eura. Uniper, pri tom, ističe da Nord strim 2 trenutno radi na ublažavanju posledica obustave radova na postavljanju cevi, dok mu brojne evropske zemlje i Evropska unija pružaju značajnu političku podršku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор