Nemačka 15. aprila gasi svoja 3 poslednja reaktora

Nemačka u petak 15. aprila gasi svoja tri poslednja nuklearna reaktora, u elektranama Nekarvesthajm, Izar i Emsland, iako je to trebala da uradi još krajem prošle godine, ali je rok pomeren ubog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, piše agencija DPA.

Prema podacima operatera elektrane Nekarvesthajm 2, kompanije EnBW, snaga reaktora se konstantno smanjuje ubacivanjem u jezgro reaktora kontrolnih šipki koje upijaju neutrone oslobođene cepanjem atomskog jezgra i tako usporavaju i prekidaju fisiju. Elektrana tada isključuje generator sa elektroenergetske mreže i potpuno gasi generator. Posle toga, radioaktivno gorivo se uklanja i na nekoliko godina prebacuje u bazen za hlađenje, nakon čega se skladišti u posebnim kontejnerima.

Treba razlikovati otpad snažne, srednje i slabe radioaktivnosti. U prvu kategoriju spada iskorišćeno gorivno iz elektrana i istraživačkih reaktora. Procenjuje se da to čini oko 5% zapremine svog radioaktivnog otpada, ali proizvodi 99% radioaktivnosti. U Nemačkoj za to već postoji rešenje – nekadašnji rudnik gvožđa Konrad u Zalcigiteru, sedamdesetak kilometara jugoistočno od Hanovera, u kom od 2027. treba da počne odlaganje oko 300.000 kubika nuklearnog otpada. Inače, u Nemačkoj već postoji 16 takvih skladišta otpada snažne radioaktivnosti.

Međutim, ozbiljan izazov predstavlja i odlaganje manje opasnog radioaktivnog materijala, na primer kontaminiranih delova demontiranih elektrana, a takvog otpada je u Nemačkoj 620.000 kubnih metara. Procene govore da će potpuna demontaža tri elektrane trajati 15 godina, a potonje rušenje još dve. Operater elektrane Emsland RWE procenjuje da će ta područja 2037. biti bez zaostale radioaktivnosti.

Napuštanje nuklearne energije Nemačku će očigledno mnogo da košta. Jedna vladina komisija je ukupne troškove procenila na 48,8 milijardi eura, uključujući gašenje i demontažu nuklearnih elektrana, transport i skladištenje otpada. Zbog toga je osnovan fond koji su morali da pune i operateri elektrana, koji su uključeni i u finansiranje isključenja i demontaže reaktora. RWE je trošak posle isključenja neke nuklearne elektrane procenio na 500 miliona do milijardu eura, zavisno od veličine, starosti i broja radnih sati.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор