Nemačka ukinula sve mere protiv korona virusa

U Nemačkoj su od juče ukinute sve mere protiv korona virusa, budući da je ministar zdravlja Karl Lauterbah proglasio kraj epidemije u toj zemlji, pišu agencije.

Inače, posetioci bolnica i staračkih domova donedavno su morali da nose FFP2 masku, a isto je važilo i za pacijente i posetioce medicinskih ordinacija i ustanova za dijalizu. Sada su ta pravila ukinuta, međutim medicinske ustanove i dalje mogu da zahtevaju nošenje maski.

S tim u vezi, šef Nacionalnog udruženja lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja Andreas Gasen je rekao da se nošenje maski može regulisati u okviru pravila za svaku zdravstvenu ustanovu posebno. Čelnik nemačkog bolničkog društva Gerald Gas je istakao da su bolnice navikle da „određuju higijenske mere za zaštitu svojih pacijenata, čak i nezavisno od korone“.

Ministar zdravlja Lauterbah je ocenio da je Nemačka uspešno prebrodila epidemiju, ali je napomenuo da je za sada još nejasno kako će se nastaviti finansiranje vakcinacije nakon okončanja važenja Uredbe o vakcinaciji protiv koronavirusa. On je rekao da bi vakcinacija trebalo da bude uključena u redovnu negu, iskazavši razočaranje jer se zdravstvena osiguravajuća društva i lekari nisu dogovorili o budućoj ceni za refundaciju vakcinacije.

Međutim, u Bavarskoj će se vakcinacija protiv korona virusa i dalje refungirati, s obzirom na to da su se kompanije za zdravstveno osiguranje i Udruženje lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja u četvrtak već dogovorili o kompromisnom rešenju, neposredno pre ukidanja nacionalne regulative.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор