Dve od tri operativne nemačke nuklearke neće biti ugašene

Nemačka najavljuje da će ostaviti u operativnom stanju dve od tri preostale nuklearne elektrane koje su joj na raspolaganju za proizvodnju električne energije.

Ovakva odluka je doneta u okviru rezervne šeme koju preporučuju operateri mreže za prenos električne energije (TSO), saopštila je nemačka vlada, a prenosi agencija Tanjug.

Elektrane Isar 2 i Nekarvesthajm 2, kapaciteta 1.400 megavata (MV), kojima upravljaju energetske kompanije E.ON i EnBV, trebalo je da budu ugašene do kraja godine zajedno sa trećom nuklearkom Emsland kojom upravlja kompanija RVE.

Međutim, sada bi se rad južnih nuklearnih elektrana mogao produžiti sve do aprila sledeće godine, kako bi nemački energetski sistem bio u mogućnosti da se nosi sa mogućim nestašicama tokom predstojeće zime, saopštila je vlada.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek je ovim povodom izjavio kako rizici vezani za nuklearnu tehnologiju nalažu da se ostane pri planu o zatvaranju elektrana, ali da ograničenja u isporuci ruskog gasa opravdavaju uvođenje sigurnosnih mera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор