U Nemačkoj ove godine neće biti „ledenog vina“

Zbog isuviše tople zime berba grožđa za nemačko “ledeno” desertno vino, proizvedeno od grožđa koje je tokom zime obrano smrznuto, ove godine po prvi put nije uspela, piše BBC.

Naime, prema podacima Nacionalne uprave SAD za okeane i vazduh, prošla godina je bila druga najtoplija godina zabeleženo od kada se vrše merenja i uopšte postoje takvi podaci. Usled takvih prilika ni jedna od 13 nemačkih vinogradarskih regija ove zime nije imala temperaturu od bar minus sedam stepeni Celzijusa, koliko je potrebno za proizvodnju „ledenog vina” iz berbe 2019.

– Količina proizvedenog „ledenog vina” poslednjih godina opada, a ova godina će ući u istoriju u Nemačkoj kao prva godina u kojoj je ledena berba propala širom zemlje. Ako se tople zime nastave narednih godina, ledena vina iz nemačkih vinskih regiona uskoro će postati još veća retkost nego što su bila – kaže Ernst Bušher iz Nemačkog instituta za vino (DWI).

Budući da je protekla decenija bila najtoplija zabeležena, problem proizvodnje ledenog vina poslednjih godina se ogledao u tome što je „ledena berba“ sve češće odlagana za januar i februar, dok je grožđe sazrevalo sve ranije, zbog čega se pojavio problem kako grožđe što duže sačuvati na samoj lozi, objašnjavaju u ovom institutu.

Zbog inherentno niskih prinosa grožđa za „ledena vina“, njihov udeo u ukupnoj berbi je vrlo mali, često i manji od 0,1 procenat, pa će se ovogodišnji fijasko veoma negativno odraziti na izvoz ovog, ionako retkog, artikla na njegova tradicionalno najveća tržišta, poput Japana i Kine, skandinavskih zemalja i SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор