Za šest godina dualno obrazovanje završilo 8.000 učenika

Kroz projekat „Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka“ u Srbiji je za šest godina ovaj tip školovanja završilo 8.000 učenika, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

– Do sada je razvijeno 14 nastavnih planova i programa dualnog obrazovanja. Počelo se sa trgovcima jer je tu primećen nedostatak znanja i radne snage, a nastavilo se preko montera elektrokomunikacionih mreža i mnogo drugih zanimanja u vezi sa mašinskom i elektrothničkom strukom – naveo je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS.

Prema njegovim rečima, u 94 škole i 300 kompanija trenutno se po programu dualnog obrazovanja školuje 3.000 učenika u 47 gradova i opština koje su uključene u projekat, prenosi agencija Beta.

– Najveći problem je nedostatak kvalitetnih kadrova. Potrebno je da stvorimo kadrove koji su korisni privredi i privučemo donatore i one koji žele da učestvuju u ovakvom programu, da objasnimo da dualna edukacija jeste odgovor na to šta privredi nedostaje. Zakon o dualnom obrazovanju iz 2017. godine doprineo je razvoju ovog projekta, a za pet godina saradnje sa Ministarstvom prosvete, Privredna komora je uspela da temu dualnog obrazovanja približi kompanijama, ali i obrazovnom sistemu, školama i đacima – istakao je Vesović.

Kako je rekao potpredsednik Federalne privredne komore Austrije Filip Gadi, projekat je došao u „pravom trenutku“, upravo kada Srbiji i drugim zemljama nedostaje stručna radna snaga. On je naglasio da je veoma bitno to što od preduzeća stižu povratne informacije o tome šta je njima potrebno i koja znanja i sposobnosti treba da imaju učenici.

– Ono što je od odlučujućeg značaja za realizaciju dualnog obrazovanja jeste postojanje zakonskog okvira, kao i da se ovaj sistem prilagodi potrebama srpske privrede – dodao je Gadi i podsetio da je poslednjih godina kroz austrijske investicije u Srbiji uloženo oko 2 milijarde eura, kao i da su austrijske kompanije sada sigurne da u Srbiji mogu da nađu adekvatnu radnu snagu.

Inače, dualno obrazovanje u srednjim školama u Srbiji predviđeno je i za trogodišnje i za četvorogodišnje programe. Tokom pet godina od usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju u Srbiji je razvijeno 65 obrazovnih profila, a ukupno se 10.500 učenika školovalo po ovom modelu. U okviru projekta, 150 škola u 52 grada i opštine u Srbiji uspešno je uspostavilo saradnju sa čak 700 kompanija. Nakon školovanja značajan broj učenika se zaposlio, a 50% njih je pronašlo posao u struci, od čega je 25% zaposleno u kompanijama u kojima su pohađali dualno obrazovanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор