Novi paket pomoći ne spašava nemačku privredu od recesije

Paket državne finansijske pomoći privredi od 65 milijardi eura, najnoviji je pokušaj Nemačke da ublaži pritiske izazvane inflacijom usled sve veće krize snabdevanja električnom energijom, ali on neće pomoći da se izbegne recesija, smatraju analitičari, a prenosi Blumberg.

– Iako će najavljeni paket zasigurno doneti olakšanje onima koji finansijski stoje slabije, male su šanse da bude dovoljan da u potpunosti nadoknadi uticaj viših računa za energiju. Paket verovatno neće biti dovoljan da spreči pad šire privrede u recesiju – rekao je ekonomista ING-a Karsten Brzeski u izveštaju za klijente, izrazivši sumnju da će ceo paket biti operativan u 2022.

I ekonomista Komercbanke Joerg Kraemer smatra da najavljeni koraci samo stvaraju iluziju da veliki delovi stanovništva mogu biti zaštićeni od posledica rasta cena energije. On je upozorio da bi pristup Berlina, u kombinaciji sa maksimalnim proizvodnim kapacitetima, mogao dodatno da podstakne već visoke potrošačke cene.

Prema grubom proračunu Grega Fuzesija, stratega JPMorgan Chase-a, smanjenje računa za struju u domaćinstvima za 10 milijardi eura trebalo bi da smanji ukupnu inflaciju za 0,6 procenata, navodi Blumberg.

– U ovom trenutku ima previše pitanja da bi se procenio tačan uticaj na inflaciju, uključujući i tajming, a novi rizici mogli bi da se materijalizuju zbog obustave isporuke ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 – rekao je Fuzesi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор