Nemačka do kraja godine gasi sve svoje nuklearke

Nakon što je poslednjeg dana prošle godine isključila iz upotrebe tri svoje nuklearne elektrane, Nemačka se sprema da do kraja ove godine ugasi i tri preostale atomske centrale. Energetski sektor najveće evropske ekonomije tako će ostati direktno usmeren na obnovljive izvore energije.

Nakon havarije nuklearke u Fukušimi u Japanu 2011. godine, kada su zemljotres i cunami uništili priobalno postrojenje u najgoroj nuklearnoj katastrofi na svetu od Černobilja 1986. godine, Nemačka vlada je odlučila da postepeno ukine korišćenje nuklearne energije u proizvodnji struje, podseća agencija Rojters.

Reaktori Brokdorf, Gronde i Gundremingen C, kojima upravljaju kompanije E.ON i RVE, ugašeni su u petak kasno uveče, nakon tri i po decenije rada, dok će poslednje tri nuklearne centrale – Isar 2, Emsland i Nekarvestheim II, biti isključene do kraja 2022. godine.

Preliminarne brojke pokazuju da je u Nemačkoj tokom 2021. godine, šest nuklearnih elektrana doprinosilo sa oko 12% udela u ukupnoj proizvodnji električne energije, dok je udeo obnovljive energije iznosio skoro 41%.

Plan nemačke vlade ima za cilj da do 2030. godine obnovljivi izvori energije podmire 80% ukupne potražnje za električnom energijom, kroz inteziviranje izgradnje infrastrukture za iskorišćavanje energiju vetra i sunca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор