Nemačka pomaže rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad

Na tenderu za rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad, koji je raspisala Infrastruktura železnice Srbije, a koji finansira Evropska investiciona banka, posao tehničke asistencije, vredan 4,14 miliona eura, dobila je ćerka firma Dojče bana, nemački DB Engineering&Consulting GmbH.

Naime, tender za rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad, odnosno deonice Prosek (Sićevo) – Dimitrovgrad, u dužini od 82 km, koji je raspisan krajem septembra, sada je produžen do 3 februara. Obnova jedinog dela Koridora X koji nije elektrifikovan najavljuje se već decenijama, a prvobitan rok za prijavu izvođača bio je 21. decembar.

Prilikom sastanka sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim u maju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će radovi na potpunoj rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad početi početkom ove godine, a da će za tu investiciju biti izdvojeno gotovo 270 miliona eura, podseća eKapija.

Srеdstva u ukupnom iznosu od 134 miliona eura za finansiranje ovog projekta obezbeđena su iz kredita Evropske invеsticione banke. od toga 73,04 miliona prеdstavljaju bеspovratna srеdstva iz Invеsticionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a preostalih 61,24 miliona se izdvaja iz budžеta Republike Srbijе.

Tenička pomoć nemačkih partnera na rekonstrukciji deonice pruge od Sićeva do Dimitrovgrada odnosiće se na izgradnju 22 km nove jednokolosečne obilaznice oko Niša, od ranžirne stanice do Proseka, rekonstrukciju jednokolosečne deonice od stanice Crveni Krst do stanice Pantelej, manjih delova jednokolosečnog dela niškog železničkog čvora, kao i na elektrifikaciju cele pruge od niške ranžirne stanice do Dimitrovgrada, duge 105 km, uključujući vučne podstanice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор