Nemačka preuzela predsedavanje G7

Nemačka je u ovoj godini preuzela od Velike Britanije predsedavajuću poziciju u Grupi sedam (G7) industrijski najrazvijenih zemalja sveta. Na čelu G7 Nemačka će biti posvećena aktuelnim pitanjima koje diktira svetska politika, a to su korona kriza, klima i odnos sa Rusijom i Kinom.

Prema rečima nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera, Nemačka želi da iskoristi svoje predsedavanje (G7) kako bi podržala ekonomski oporavak od pandemije korona virusa i ojačala napore za unapređenje zaštite klime prenosi agencija Rojters.

“Nemačka je preuzela predsedavanje G7 za 2022. godinu. Zemlje G7 se zalažu za slobodu, demokratiju i napredak. Imajući ovo na umu, moramo prevazići pandemiju i pokrenuti globalni ekonomski oporavak, napisao je Lindner na Tviteru i dodao da želi da pitanja digitalizacije i klimatske neutralnosti stavi na sastancima G7 na vrh dnevnog reda ministara finansija i guvernera centralnih banaka.

Grupu 7 industrijski najrazvijenih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija i Nemačka. Kada je 70-ih godina grupa osnovana, te su zemlje bile najjače industrijske nacije na svetu, a privreda je bila dominantna tema. Danas se G7 najviše bavi glavnim političkim pitanjima koja se mogu rešavati samo multilateralno, odnosno zajednički.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор