Nemačka gasi nuklearke u sred energetske krize

Ni energetska kriza u Evropi u poslednjih nekoliko meseci nije pokolebala Nemačku u nameri da do kraja ove godine zatvori polovinu svojih nuklearnih kapaciteta i intenzivira planove za gašenje svih elektrana na ugalj do 2030. godine.

Naime, Nemačka bi do kraja 2021. trebalo da zatvori tri nuklearne elektrane – Gronde, Gundremingen C i Brokdorf, tako da će u zemlji ostati aktivna samo još tri reaktora koji će biti ugašeni do kraja sledeće godine.

Specijalizovani energetski portal oilprice.com ocenjuje da bi to mogla da bude katastrofa za energetsku bezbednost Nemačke. „Opredeljenost Nemačke da ozeleni nacionalnu energetsku mrežu je plemenita, ali je ovo izgleda najgori mogući trenutak za to, jer će isključenje tri nuklearne elektrane sa mreže biti dodatni teret za nacionalnu elektorprivredu da odgovori na potrebe privrede i porast potražnje za strujom u 2022, naročito u zimskim mesecima. Pored toga, cene gasa su ove nedelje oborile rekord svih vremena od preko 2.000 dalara za hiljadu kubnih metara, što je dovelo do oštrog skoka cene struje za krajnje potrošače“, navodi se u analizi.

Ipak, značaj uglja i nuklearne energije u Nemačkoj je porastao ove godine, stekavši veći udeo u ukupnom energetskom miksu u odnosu na 2020, pre svega zbog nedostatka vetra i rasta potražnje, saopštilo je Udruženje nemačke industrije za energiju i vode (BDEW). Ugalj i nuklearna energija su imali 40% udela u ukupnoj energiji zemlje u 2021, dok je udeo energije iz obnovljivih izvora pao na 41%.

Nemačke vlasti su 2011. godine, nakon katastrofe u Fukušimi i višegodiših antinuklearnih protesta, naložile hitno zatvaranje osam od ukupno 17 reaktora, a vlada je obećala da će sve nuklearne elektrane isključiti do 2022. Što se uglja tiče, vlasti nemačkih saveznih država su se složile da postepeno izbacuju ugalj iz upotrebe do 2030. godine, što je 8 godina ranije u odnosu na prethodni plan.

Sem toga, Nemačka namerava da do 2040. godine izbaci i prirodni gas iz proizvodnje struje, a trenutno se polovina svih nemačkih domaćinstava greje na taj energent. U Nemačkoj će do 2026. godine stupiti na snagu zabrana ugradnje u nove stambene objekte grejnih sistema na bilo koju vrstu naftnih derivata u korist toplotnih pumpi koje će se snabdevati strujom sa mreže, a to je ista mreža koja se trenutno muči da snabde strujom građane, i ista mreža koja se trenutno oslanja 40% na nuklearnu energiju i energiju na ugalj kojih će se odreći, navodi se u tekstu.

„Nuklearna energija je služila kao prilično pouzdana dopuna za obnovljive izvore energije, zavisne od ćudljivosti vetra i sunca, i čija je isprekidanost u snabdevanju ove godine izašla na videlo više nego ikada“, zaključuje se u analizi portala oilprice.com.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор