Nemačka skinula Srbiju sa liste visokorizičnih zemalja

Nemačka će od sutra Srbiju skinuti sa liste epidemiološko visokorizičnih zemalja, što znači da je našim građanima omogućen ulaz u Nemačku bez karantina, a uz negativan PCR test, sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Srbija je na listi visokorizičnih zemalja bila od 5. septembra, a sa nje su, pored naše zemlje, sada izbrisani još i Austrija, Bosna i Hercegovina, Belize i Malezija, saopštio je nemački institut Robert Koh, a prenosi agencija Tanjug.

Zbog negativnog razvoja epidemiološke situacije, na listu visokorizičnih zemalja Nemačka je ubacila Finsku, Monako, Portugaliju, Španiju, SAD i Kipar, dok su iz našeg regiona na listi i dalje ostali Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.

U Nemačku je ulazak iz bilo koje zemlje, uključujući i porodične i turističke posete, moguć jedino potpuno vakcinisanim osobama koje su poslednju dozu primile najmanje 14 dana pre polaska na put. U Nemačkoj su priznate vakcine Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Moderna, Džonson i Džonson, a njihova kombinacija sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (Sinofarm ili Sputnjik) trenutno nije moguća.

Pored toga, u Nemačku mogu da putuju i sve osobe koje su preležale kovid infekciju, uz potvrdu o preležanoj bolesti. Osobe koje nisu vakcinisanez za sada mogu da uđu u Nemačku jedino u posebnim i hitnim slučajevima uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ono što će u Nemačkoj biti olakšica od sutra, kada Srbija bude skinuta sa liste visokorizičnih zemalja, jeste to što neće biti potrebna elektronska prijava pre puta, kao ni desetodnevni karantin koji je do sada bio neophodan za sve građane Srbije koji putuju u ovu zemlju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор