U sred krize Nemačka podiže minimalac

Nemačka vlada planira da poveća minimalnu platu u zemlji za gotovo 12 procenata i da do sredine 2022. godine ovaj iznos podigne sa sadašnjih 9,35 na 10,45 eura po radnom satu.

Jedan od ministara u vladi je za Dojče vele izjavio da minimalna cena rada „ne sme da zaostaje“ uprkos pandemiji korona virusa, prenosi agencija Tanjug.

Povećanje minimalca biće sprovedeno u nekoliko faza: prvi takav rast na 9,50 eura po radnom satu može se očekivati već početkom sledeće godine, sredinom godine na 9,60 eura, početkom 2022. godine na 9,82 eura i na kraju sredinom te godine na 10,45 eura po radnom satu.

– Pregovori o povećanju minimalne zarade radnika prošli su u delimično napetoj atmosferi, jer su se članovi nadležne državne komisije sukobili po pitanju iznosa povećanja – naveo je šef komisije Jan Zilijus.

Međutim, posle produženih razgovora i otkazivanja konferencije za štampu u poslednjem trenutku, predstavnici poslodavaca i sindikata radnika uspeli su da postignu jednoglasan dogovor koji će u vidu preporuke proslediti vladi na usvajanje, navodi se u saopštenju.

Prema rečima nemačkog ministra rada, Hubertusa Hajla, vlada će realizovati ovu preporuku.

Nemačka je uvela minimalnu cenu rada kao ekonomsku kategoriju početkom 2015. godine kada je iznosila 8,50 eura po radnom satu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор