Srpska maska detektuje koronavirus preko daha

Tim mladih naučnika sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka na čelu sa profesorom Goranom Stojanovićem napravio je zaštitnu masku koja na svojoj unutrašnjoj strani ima srebrnim koncem izvezene komponente u obliku kondenzatora, što joj omogućava da preko daha detektuje prisustvo koronavirusa u organizmu.

Ova neobična i vrlo korisna maska konstruisana je u laboratoriji Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, gde tim entuzijasta nastavlja da radi na svom novom projektu maske koja će moći da na osnovu daha otkrije prisustvo helikobakterije. Pored toga, nova maska će uskoro moći i da nas greje tokom zime.

Objašnjavajući kako maska detektuje korona virus, profesor Stojanović kaže da se, prilikom disanja u srebrni kondenzator izvezen u maski, menjaju njegove električne osobine, a svaka promena se beleži na računaru ili aplikaciji na mobilnom telefonu.

– Kada dišemo možemo da zabeležimo promenu onoga što udišemo ili izdišemo i vidi se da li su pluća bolesna ili ne, a slab kapacitet pluća je znak prisustva infekcije – kaže Stojanović i dodaje da se svako može kod kuće preliminarno testirati na korona virus, piše Blic.

Ove napredne maske su nedavno patentirane i za sada ih nose samo članovi naučnog tima, ali bi realno trebalo očekivati da će u bliskoj budućnosti moći da se kupe u apotekama i prodavnicama.

I dok čekaju na komercijalizaciju, profesor i njegov mladi tim već razmatraju ideju da nam maske zimi greju lice, što je, kako poručuju, idealno za zimske sportove, za klizače i skijaše. Takve maske će uskoro moći da se ugrađuju i u druge odevne predmete, pa će i zimogrožljivi lakše podnositi niže temperature, kažu konstruktori.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор