Trgovina žitaricama od sada samo preko berze

U Srbiji je na snagu stupio Zakon o robnim berzama, prema kojem ni jedna ustanova koja nije registrovana kao berza više neće moći da se bavi takvim poslom, a to znači da ni poljoprivrednici, zadruge i gazdinstva više neće moći da prodaju svoju robu preko agencija i firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitaricama.

– Ne možemo više da se igramo tržišta. Od sada svi koji budu hteli da trguju, da objavljuju cene, moraće da se registruju kao berza. Moraju da postoje pravila, minimalni kapital, brokeri, a i poljoprivrenici takođe mogu da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije – objasnio je za Večernje novosti direktor novosadske Produktne berze Miloš Janjić.

On je rekao da se novi zakon najviše odsnosi na one koji su organizatori tržišta i da od njih zahteva odgovornost. Kako je objasnio, „kada neko prodaje 100 tona kukuruza mora da postoji neka garancija da će ta roba biti isporučena i da će biti dobrog kvaliteta, a poenta berze je da postoje dostupne i kvalitetne informacije“.

– Novi zakon bi trebalo da podigne berzanski nivo. U izradi zakona učestvovala je i Narodna banka Srbije, jer ranije nije postojao propis koji će da obezbedi mehanizam garancije za trgovinu preko berze. Svako ko organizuje berzu mora da ima namenske račune, a kada neko uplati novac za robu, te pare stoje dok se žitarice ne isporuče i ne proveri njihov kvalitet. Novac ne može da propadne, jer će biti kod nas dok se ne završi trgovanje – objasnio je Janjić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор