Nemačka rešena da ugasi poslednje nuklearne elektrane

Nemački ministar ekonomije Robert Habek je odbacio ideju da se, radi uštede na skupom gasu, produži rad poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji, rekavši da bi se time uštedelo najviše 2 posto energije.

Kako je objasnio u razgovoru sa građanima, tokom dana otvorenih vrata vlade, ta ušteda nije dovoljna da se, nakon konsenzusa, ponovo pokrene debata o nuklearnoj energiji, prenosi Index.

Nemačka je planirala da preostale atomske centrale zatvori do kraja ove godine, što je u skladu sa zakonom koji je vlada kancelarke Angele Merkel usvojila nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. godine.

Habek kaže da bi to bila pogrešna odluka, ako se uzme u obzir kolika bi ušteda bila, i dodao da je otvoren za ideju produženja rada nuklearne centrale u Bavarskoj, ukoliko se pokaže neophodnim za stabilnost i snabdevanje Nemačke električnom energijom tokom zime.

Naime, Bavarska je važan motor nemačke privrede, ali zavisi od elektrana na gas, jer ima malo termoelektrana na ugalj i nema dovoljno vetroturbina.

Ministar ekonomije je najavio da će u narednim nedeljama Nemačka sprovesti testiranje svoje elektromreže.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор