Gde će Nemačka deponovati nagomilani nuklearni otpad?

Nemačka već godinama unazad sprovodi odluku o gašenju svih svojih nuklearnih elektrana do 2022. godine, ali još uvek nije odlučila šta će raditi, odnosno gde će deponovati 28.000 kubnih metara nagomilanog nuklearnog otpada, što je, primera radi, zapremina šest Big Ben kula u Londonu, navodi CNN.

Budući da je u planu da se radioaktivni otpad negde zakopa na narednih milion godina, nemački stručnjaci sada tragaju za lokacijom na kojoj bi deponovali gotovo 2.000 kontejnera ovog najopasnijeg mogućeg otpada. To znači da lokacija mora da ispunjava određene uslove, jer ne sme biti na mestu podložnom zemljotresima, niti u blizini podzemnih voda i poroznih stena, a nužno je i da otpad bude zakopan najmanje na dubini od jednog kilometra ispod zemlje.

Nakon katastrofe u nuklearnoj centrali u Fukušimi 2011. godine, Nemačka je odlučila da zatvori sve svoje atomske elektrane, zbog zabrinutosti za bezbednost i zaštitu životne sredine. Sedam preostalih centrala koje još uvek rade biće zatvoreno do 2022. godine, ali se sa njihovim gašenjem postavlja novi problem i izazov, jer treba pronaći odgovarajuće i trajno mesto za skladištenje nuklearnog otpada, najkasnije do 2031. godine.

Atomski otpad se u Nemačkoj trenutno odlaže u privremenim objektima, uglavnom u blizini elektrana iz kojih stiže, ali on tu može ostati samo narednih nekoliko decenija. Na ovom polju Finska je trenutno svetski lider. Ova zemlja ima 4 nuklearne elektrane i planira da ih izgradi još, ali nuklearni otpad deponuje duboko u granitnim naslagama. Nemačka, međutim, nema dovoljno granita, te mora da se sa ovim problemom izbori na neki drugi način.

Budući da se očekuje da će skladištenje nuklearnog otpada biti zapečaćeno negde između 2130. i 2170. godine, ovo pitanje će uskoro postati veoma aktuelno u zemljama širom sveta. Atomskih centrala u svetu trenutno ima više od 400, međutim još uvek nisu obezbeđena sigurna mesta za skladištenje njihovog otpada. Za razliku od drugih država Nemačka zna sa koliko radioaktivnog otpada raspolaže, ali konačnog rešenja za njegovo uklanjanje još uvek nema na vidiku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор