Nemačka se vraća proizvodnji struje iz uglja

Zbog smanjenja isporuke prirodnog gasa iz Rusije, nemačka vlada se sprema da uvede hitne mere štednje gasa, smanji upotrebu tog energenta u proizvodnji struje i industriji, i poveća proizvodnju struje na ugalj, saznaje agencija DPA.

U dokumentu na pet strana, nemački ministar privrede Robert Habek je upozorio da je sadašnja situacija ozbiljna i najavio da će vlada nastaviti sa punjenjem skladišta gasa, za šta će joj biti potrebna ogromna novčana sredstva.

– Potrošnja gasa mora dalje da se smanji, a više gasa mora u skladišta, jer će u suprotnom biti tesno tokom zime – poručio je ministar privrede Habek.

Inače, Nemačka preko najvažnijeg gasovoda Severni tok trenutno dobija iz Rusije za 60 posto manje gasa, zbog čega se skladišta gasa u toj zemlji pune sporije nego što je to planirano. Habek smatra da je namera predsednika Rusije Vladimira Putina da podstakne rast cene gasa i tako podeli Evropu. U dokumentu koji je podneo vladi Habek navodi da je bezbednost snabdevanja trenutno osigirana, s obzirom na to da se manjak gasa može nadoknaditi, mada po astronomskim cenama.

S tim u vezi, plan vlade predviđa dodatnu kreditnu liniju preko državne banke KfW u iznosu od čak 15 milijardi eura, kako bi nadležna kompanija mogla da nastavi sa kupovinom gasa i punjenjem skladišta. Takođe je planirano da se tokom leta uvede model aukcije, kojim bi se podstakla industrija da smanji potrošnju gasa.

Naime, ovde se radi se o nameri Nemačke da podstakne industriju da odustane od upotrebe gasa. Sledeća mera bi bila usmerena na intenziviranje proizvodnje struje u elektranama na ugalj, a odgovarajući zakon bi trebalo da bude usvojen u Bundesratu 8. jula. Ministarstvo privrede će izdati uredbu o aktiviranju „zamene za gas“, čime će kratkoročno aktivirati veći broj elektrana na ugalj.

– Iako nam teško pada, ta uredba nam je sada potrebna kako bi smanjili potrošnju gasa, a da u prelaznom periodu obezbedimo više aktivnih elektrana na ugalj – rekao je ministar iz stranke Zelenih, koja se borila za ukidanje elektrana na ugalj.

Popunjenost skladišta za gas u Nemačkoj trenutno iznosi oko 56,7 procenata, ali je cilj vlade da do 1. oktobra popunjenost bude 80 posto, a do 1. novembra 90 posto. Prema podacima Ministarstva privrede, prošle godine je oko 15 posto gasa iskorišćeno za proizvodnju struje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор