Nestašica čipova oborila prodaju Folksvagena

Zbog nestašice poluprovodnika na svetskom tržištu, nemački automobilski gigant Volkswagen je u prvih pet meseci ove godine prodao za četvrtinu manje vozila nego u istom periodu prošle godine.

U vremenskom intervalu od januara do maja Folksvagen je širom sveta prodao 3,07 miliona vozila, što je pad prodaje za četvrtinu, a isti procentni pad je zabeležio i u poslednjem mesecu tog perioda, sa 658.000 prodatih vozila, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi b92.

Nedostatak mikročipova stvara proizvođačima probleme, dok prodaja na važnom kineskom tržištu tek sada polako počinje da se oporavlja od posledica „zaključavanja“ zbog pandemije. Prema rečima izvršnog direktora Herberta Disa, situacija sa mikročipovima i prodajom u Kini bi trebalo da se poboljša do kraja godine.

Prodaja Folksvagenovih vozila u zapadnoj Evropi je u prvih pet meseci ove godine pala za 22,9 posto, a u Kini za 23,8 procenata. Centralni brend VW je prodao 23,3 posto manje vozila, prodaja Audija je smanjena za 21,3 posto, prodaja Poršea za 10,4 posto, a najveći pad je zabeležila Škoda, čak 39,3 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор