Remont „Severnog toka 1“ smanjio isporuke gasa

S obzirom na to da turbina za gasovod „Severni tok 1“ nije vraćena iz Kanade sa redovnog remonta, Rusija je smanjila snabdevanje Evrope prirodnim gasom, izveštava agencija Rojters.

Naime, kapacitet Gaspromovog gasovoda, koji od Rusije preko Baltičkog mora i Nemačke isporučuje gas Evropi, delimično je ograničen jer zapadne sankcije Rusiji onemogućavaju nemačkoj kompaniji Simens da vrati turbinu sa remonta u Kanadi.

Nakon vesti o „zavrtanju slavine“, Kanada je saopštila da je u pregovorima sa Nemačkom po pitanju rešavanju problema sa turbinom kompanije „Simens Enerdži“, koja je sastavni deo opreme gasovoda Severni tok 1.

“Vlada Kanade je u aktivnim razgovorima sa Nemačkom o turbinama o kojima je reč i radimo na postizanju rešenja”, naveo je u saopštenju portparol kanadskog ministra prirodnih resursa.

Ruski državni gasni gigant Gasprom smanjio je isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 na samo 40 posto od uobičajenih isporuka poslednjih dana, navodeći da razlog za takav potez predstavlja odlaganje vraćanja neophodne opreme iz Kanade.

Zvanična Moskva je saopštila u četvrtak da bi dodatna odlaganja vraćanja opreme za gasovod Severni tok 1 sa remonta mogla da dovedu do potpune obustave protoka gasa, što bi poremetilo užurbane aktivnosti Evrope na popunjavanju zaliha gasa za zimu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор