Audi će praviti rikše na električni pogon

Automobilska kompanija Audi, poznata po premijum automobilima, najavljuje da će zajedno sa nemačko-indijskim startapom Nunam, započeti proizvodnju rikši na električni pogon i osmisliti infrastrukturu za njihovo punjenje.

Nemački proizvođač motornih vozila je pronašao je način da stare baterije iz električnih automobila iskoristi za pogon rikši, s obzirom na to da su za ta prevozna sredstva i dalje dovoljno dobre, prenosi Index.

– Baterije u automobilima su projektovane za vek trajanja automobila, ali i nakon radnog veka u njima još može da se čuva puno energije. Za vozila manje autonomije i skromnijih potreba za snagom, kao i onih manje mase, ovakve baterije su obećavajuće – kaže osnivač startapa Nunam Prodip Chatterjee.

Iako Nunam nije prva kompanija koja nudi rešenje za elektrifikaciju rikši, prevoznog sredstva koje je izuzetno popularno na indijskim ulicama, njihova ideja je daleko efikasnija u odnosu na ranija rešenja sa klasičnim olovnim baterijama, a ima i ekološku dimenziju, jer se baterije ponovo koriste, umesto da se bacaju.

S obzirom na to da indijska elektromreža i dalje većim delom koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Nunam je razvio i punjače koji imaju solarne panele, a energiju skladište u Audijeve baterije.

Električne rikše sa Audijevim baterijama mogu se videti i u Evropi, na Greentech festivalu u Berlinu, gde ih svi zainteresirani mogu i isprobati.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор