Nemačkoj ponovo nedostaju stručni radnici

U Nemačkoj je ponovo izražen nedostatak stručnih radnika, poseban u građevinskom sektoru, ali i u sektoru obrazovanja i zdravstva, saopštio je Institut za nemačku ekonomiju (IW), a prenosi Poslovni Dnevnik.

“Prošle godine je na 201.411 otvorenih radnih mesta u zanatskom sektoru u proseku na raspolaganju bilo 139.256 adekvatnih radnika koji traže posao. Time je zaustavljen trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio izražen tokom pandemije korona virusa”, navodi se u izveštaju IW.

Najveći manjak radnika trenutno je prisutan u građevinskom sektoru, a nedostaju i vodoinstalateri i instalateri centralnog grejanja. Nedostatak je primetan i u obrazovanju za ova zanimanja.

Nemački javni servis ARD navodi da postoji zabrinutost da bi nedostatak kvalifikovanih radnika mogao da uspori već utanačen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Naime, zbog nedostatka radnika mnoge kompanije nisu u mogućnosti da ispune narudžbine kupaca koji žele da instaliraju solarne panele ili toplotne pumpe.

Vladina koaliciona stranka Zeleni procenjuje da bi 2030. godine moglo da nedostaje čak 440.000 radnika u sektorima koji su ključni za prelazak na obnovljive izvore energije.

U izveštaju IW se navodi kako se nedostatak radne snage oseća ne samo u zanatskom, već i u obrazovnom i zdravstvenom sektoru. Prema procenama Sindikata zaposlenih u obrazovanju (GEW), u narednih pet godina u sektoru predškolskog vaspitanja moglo bi da pofali 200.000, a u sektoru školskog vaspitanja i do 250.000 stručnih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор