Srbija subvencioniše zapošljavanje stranih stručnjaka

Vlada Srbije je usvojila uredbu o subvencionisanju poslodavaca koji zapošljavaju doseljene stručnjake za čijim radom postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada.

Pravo na subvenciju ima poslodavac koji je domaće ili strano fizičko lice, odnosno pravno lice ili preduzetnik registrovan za obavljanje delatnosti u Srbiji, kao i ogranak registrovanog predstavništva stranog poslodavca. Uslov za dobijanje subvencije je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara (bruto 1), odnosno oko 212.000 dinara neto (1.800 EUR), koliko će primiti uz predviđene olakšice.

Stručno lice novonastanjeno u Srbiji, za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada, je fizičko lice koje u periodu od 24 meseca, koji prethode danu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dana, sa kojim je poslodavac zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom i ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu od najmanje 300.000,00 dinara.

Državni podsticaji se isplaćuju u visini 70% obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100% obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Pravo na dodelu podsticaja ostvaruje se samo za novonastanjena lica koja poslodavac zaposli zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, navode iz vlade i dodaju da je prosečna subvencija po zaposlenom u 2020. godini dostigla 30.000 eura.

Inače, od početka rata u Ukrajini u Srbiju je došao veliki broj građana Rusije i ruskih kompanija, a u APR-u je registrovano preko 1.000 privrednih društava čiji su osnivači privredna i pravna lica ili preduzetnici iz Rusije. Uglavnom se radi o programerskim kompanijama, dizajnerima i visokoplaćenim IT stručnjacima za kojima je velika potražnja u celom svetu, pa i u Srbiji.

Primera radi, svoj dolazak u Srbiju je najavila beloruska gejming kompanija WarGaming, koja će u svoja dva nova studija u Beogradu i Varšavi zaposliti 400 ljudi. Takođe i Yandeks, ruska verzija Gugla, namerava da preseli 300 svojih zaposlenih u Beograd, isto kao što planira i kompanija Luxoft.

Ukoliko je suditi po ugovorima za rentanje nekretnina i na osnovu iskustva domaćih advokatskih kompanija za poslovno pravo, ruske kompanije će ostati u Srbiji najmanje dve godine. Ruski državljani načelno nemaju problema sa poslovanjem u Srbiji, ali imaju teškoća sa otvaranjem računa u bankama i finansijskim transakcijama.

Procedura za registrovanje firme u Srbiji ista je za Ruse kao i za domaće privrednike. Srbija i Rusija imaju niz sporazuma koji ruskim investitorima omogućavaju plasman proizvoda na EU tržište bez carina, a imaju i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор